דיני חברות
חברות בע"מ – דיני חברות
חברה שהיא תאגיד היא עולם בפני עצמו. גם במערכת המשפט לחברה יש ישות עצמאית משפטית שנפרדת מהבעלים של החברה. במדינת ישראל קיים חוק החברות שנועד להסדיר את דיני חברות וחוקים הקשורים לחברות. חוק זה פורש את על התהליכים החוקיים הקשורים לחברות. החל מהקמת החברה, מבנה החברה על כל סמכויות, הזכויות והחובות של כל הגורמים בחברה, מבנה הנהלת החברה, הסדרת מעמדם של בעלי מנויות בחברה, דירקטוריון החברה, ההון וההכנסות של החברה ועד החוקים הקשורים למכירה וקנייה של חברה.
מטרות דיני חברות
דיני חברות באים להסדיר את מעמדם ויחסיהם של גורמים בתוך חברה. לא פעם עולות בעיות ועולים ניגודי אינטרסים בין גורמי כוח בתוך חברה. בין ההנהלה לבין בעלי המניות, בים הדירקטוריון להנהלה וכן הלאה. דיני חברות יוצרת מערכת שלמה של כללים וחוקים שנועדה לפתור בעיות אלו. בעיקר על ידי הסכמים. הכוונה היא שדינים וחוקים הקשורים לחברות בעיקר מכוונים לנושא עריכת חוזים בתוך החברה ובין החברה כלפי הלקוחות.
כמו כן דינים העוסקים בחברות מטרתם לגרום ליציבות של החברה בתוך שוק ההון.
חוק החברות החדש
בשנת 2000 חוקק בישראל חוק החברות חדש שהחליף את פקודת החברות ששוחזרה עוד בימי המנדט הבריטי.חוק החברות החדש בא לשים דגש על מסמכי היסוד של החברה שהם תזכיר ותקנון שיש לכל חברה. החוק החדש בעצם אומר שאפשר לייסד חברה רק בעזרת כתיבת תקנון ומציין אפשרויות מקלות לעריכת שינויים בתקנון. לפני כניסת החוק החדש דיני תאגידים וחברות היו נוקשים מאוד. תזכיר ותקנון שנחשבו למסמכי היסוד של כל חברה היו מסמכי הכרח לכל ייסוד חברה והיה חיוב לרשום בהם את תחום העיסוק הספציפי של החברה ומה הדרכים בה ינהלו את החברה במיוחד לאור זכויותיהם של בעלי המניות וחובותיהם של בעלי המניות. חוק החברות החדש אומר שאין צורך לכתוב יותר את התזכיר ולהגיד את תחום העיסוק המיוחד של החברה. המדינה כיום מסתפקת רק בתקנון החברה. החוק גם מתייחס לדרך ההצבעה כאשר בעלי המניות התכנסו באסיפות שלהם. דקויות אלו עורך דין יכול להסביר ולכוון בבואך להקים חברה חדשה.