כל מה שצריך לדעת על חוזה העסקה אישי
חוזה העסקה אישי הינו מסמך שמטרתו להסדיר את הזכויות והחובות שלכם בעבודה חדשה. למעשה, החוזה משמש מסמך המגדיר באופן מדויק את היחסים ביניכם לבין המעסיק העתידי שלכם. את החוזה לרוב תקבלו לאחר שעברתם בהצלחה את שלבי הראיונות השונים, ותתבקשו להחזירו חתום למעסיק בהקדם האפשרי. אנשים רבים אינם נותנים את הדעת על חוזי העסקה אישיים, ולעיתים קרובות, אינם טורחים אפילו לבדוק לעומק מה כתוב בחוזה. חשוב להבין כי מדובר בטעות חמורה, שכן כמו בכל תחום אחר בחיים, גם בתחום זה ניתן מעט "להתמקח" עם המעסיק או להוריד סעיפים אשר אינם מתאימים לכם כלל. הרי לפניכם כל מה שצריך לדעת על חוזה העסקה אישי.
האם חוזה אישי מגלם בתוכו את כל הזכויות והחובות שלנו על פי חוק?
חוזה אישי מהווה רק את "קצה המזלג" בכל הקשור לזכויות המגיעות לעובדים. חשוב מאוד לשים לב אם החוזה כולל סעיפים שסותרים את הזכויות המגיעות לעובדים על פי חוק, כמו למשל הסכמי עבודה קיבוציים, חוקי מדינה וצווי הרחבה. במידה וקיים סעיף בחוזה הסותר את אחד או יותר מהחוקים (לדוגמא, חוזה שבו נכתב כי לעובד אסור לשבות), יש לדאוג להורידו מהחוזה. בכל מקרה, חשוב להבין כי חוקי המדינה גוברים על הסעיפים בחוזה האישי. עם זאת, סעיפים הקיימים בחוזה, אשר מנוגדים לזכויות המגיעות לכם על פי חוק, צריכים להדליק לכם נורה אדומה.
למה עוד חשוב לשים לב?
בחוזה העסקה אישי קיימים סעיפים רבים, אשר משפיעים באופן ישיר על תנאי העבודה והשכר שלנו. חשוב מאוד לשים לב שכל הסעיפים הבאים כתובים בחוזה העבודה ומקובלים עליכם:
- תיאור התפקיד – בחוזה צריך להיות סעיף ברור, המפרט את הגדרת התפקיד שלכם.
- אורך יום עבודה – חשוב לשים לב כי בחוזה נכתב במפורש מהו אורך יום העבודה שלכם.
- שכר – לסעיף זה חשוב לשים לב היטב, ולוודא כי המעסיק אכן משלם לכם על פי חוק (כלומר – לכל הפחות שכר מינימום).
- תאריך תחילת העבודה.
- שעות נוספות וחגים – בחוזה צריך להיות סעיף המתייחס לגמול אותו תקבלו במידה ותעבדו בשעות נוספות או בחגים. במידה ולא קיים סעיף כזה, הרי שהתשלום הנוסף ייקבע על פי חוק.
- ויתור על חוק שעות עבודה ומנוחה – מדובר בסעיף הנהפך לפופולארי יותר ויותר בקרב מעסיקים. משמעותו של סעיף זה הינה שחוק העבודה והמנוחה אינו חל על העובד. חשוב מאוד להבין את הסעיף ולהחליט אם הוא אכן מתאים לכם. במידה ולא, ניתן לשאת ולתת עם המעסיק על סעיף זה.
Comments
Comments are closed.