רמת המיסים בישראל – מצבנו בעולם
לא פעם אנחנו שומעים טענות שונות שהמיסוי בישראל הוא גבוה מאוד, הן לגבי הפרט הבודד, קרי האזרח, והן לגבי חברות. טענות אלו עולות בכל פעם כשרוצים לדבר על יוקר המחייה בישראל והקושי לחסוך כסף. בסיקור זה ננסה לדון האם באמת המיסוי בישראל הוא יקר כל כך ביחס למדינות אחרות בעולם או שמא אנחנו סתם "נהנים" להתלונן.
ראשית נציג מספר נקודות ונתונים בולטים אשר יסייעו מעט להבין את תמונת המצב הכללית: בפועל כל מדינה קובעת את המיסוי שהיא דורשת מאזרחיה ומחברות שפועלות בה על פי מדדים שונים, כאשר המדד העיקרי הוא סוג הכלכלה וההתערבות של המדינה בכלכלה. כלומר, יש מדינות שבוחרות להטיל מסים נמוכים מתוך כוונה לתת לאזרח לעשות בכסף שלו כרצונו ולא להכניס את ידיי המדינה לארנק שלו. לעומת זאת יש מדינות שמעדיפות לגבות מסים גבוהים במטרה להעניק לאזרחים מגוון שירותי רווחה ושירותים אחרים – גישה זו נפוצה למשל בעיקר במדינות צפון אירופה.
סדר עדיפויות שונה
חשוב לומר כי לכל מדינה סדר עדיפויות שונה ודרישות תקציביות שונות. כך למשל, מדינה שמתחזקת צבא ומערכת ביטחון, זקוקה מן הסתם לתקציב גדול, לשם כך היא זקוקה לגביית מסים גבוהים, מדינות שיש בהם אוצרות טבע אותן ניתן לייצא, אז הן גובות פחות מסים. דוגמא קלאסית לכך הן מדינות המפרץ וסעודיה. יש אגב ביקורת קשה על גישה זו וטענה שככל שגובים פחות מסים האזרח מרגיש פחות שותף ואחראי למשחק הפוליטי ולנעשה בארצו, דבר שפוגם בקשר שבין המדינה לאזרח.
מיסוי יחידים
בעניין מיסוי יחידים, הרי שהמיסוי בישראל נחשב פחות גבוה ביחס למדינות העולם. המיסוי מגיע במשכורות מסוימות לחמישים אחוז, המס בישראל כידוע הוא מס דיפרנציאלי, כלומר מס שעולה ככל שהמשכורת עולה, בעוד שברמה מסוימת של משכורת (הכוונה בקו התחתון שלה) כלל לא משלמים מסים. הרעיון של גישה זו היא, לקחת מהעשירים ולתת לעניים. הבעיה עם גישה זו היא, שהדבר גורם לעשירים רבים לחפש ארצות מקלט למס מעבר לים ולהיות רשומים בחו"ל ולא בארץ – ישנה גם סברה שכיחה בעיני רבים לפיה ככל שאנשים מסוימים נדרשים לשלם יותר מס, אזי מתעורר בהם דחף "להעלים" מסים, באופן טכני או מהותי ומשמעותי יותר, ובכך למעשה לבצע עבירות מס האסורות כמובן על פי החוק.
מיסוי חברות
בנוגע למס חברות, הרי שישראל נמצאת איפשהו במקום באמצע עם מס חברות של 47.5% – ביחס למדינות כמו צרפת ואיטליה שגובות מעל 60 אחוז, בלגיה וספרד שגובות מעל 50 אחוז ומדינות דרום אמריקה שמגיעות גם למעל 80 ו-100 (!!!) אחוז כדוגמת ארגנטינה. מס חברות גבוה הוא לכאורה בוננזה לממשלה, אך יש לא מעט כלכלנים אשר סבורים שמדובר בטעות כלכלית שכן המדינה לא מרוויחה מכך אלא להיפך, חברות ממהרות לעזוב למקומות בהם הן יכולות לשלם מסים נמוכים, מה שפוגע ביכולת הצמיחה הכלכלית של המדינה. הטענה בישראל היא, שמס החברות הנמוך יחסית אפשרי כי מס היחידים הוא גבוה וכך יש השלמה מסוימת.
Comments
Comments are closed.