מהן עבירות צווארון לבן?
אחת לכמה ימים, אנו שומעים בחדשות או קוראים בעיתון על עבירות צווארון לבן, אבל לא תמיד מבינים עד הסוף מה זה אומר. מהן עבירות צווארון לבן? ובכן, עבירות צווארון לבן הקשורות לתחום המשפט הפלילי והן כוללות לקיחה של שוחד, עבירות מיסים, קבלה של דבר במרמה, העברת מידע שאינו נכון, תרמיות הקשורות לניירות ערך וסחר בבורסה, שימוש במידע פנימי של חברה לטובות אישיות, זיוף של מסמכים, רישומים כוזבים במבמכים תאגידיים ועוד.
היום בעידן הדיגיטלי בו אנו חיים, גם עבירות מחשב ומה שנקרא עבירות סייבר, יכולות להיכנס תחת הקטגוריה של עבירות צווארון לבן.
אם בעבר, היו משייכים עבירות צווארון לבן בעיקר אנשים הנמצאים בסטטוס חברתי גבוה, היום לא ניתן להשליך עבירות מהסוג הזה על אדם ממעמד חברתי כזה או אחר, אלא מדובר בעבירות פליליות הקשורות להונאה, מעילה בכספים, גניבה או שוחד.
עבירות מהסוג הזה, בשונה מעבירות אחרות בתחום המשפט הפלילי, לא כוללות איזושהיא אלימות וברוב המקרים, מי שמבצע את העבירות הללו הם אנשים בכירים בכל מיני חברות וארגונים מוכרים, עובדים עם גישה למידע בבנקים, חברות אשראי, חברות פיננסיות ועוד…
מדובר ברוב המקרים באנשים אמידים, שיש להם כסף אך אין זה מספיק להם, הם תמיד רוצים להרחיב את היכולות הכלכליות שלהם, את השליטה שיש להם ולכן לא עומדים בפיתוי. מדובר במאין ׳הגנה׳ לכל מקרה שלא יהיה. אנשים אחרים שבוחרים לבצע עבירות מהסוג הזה, אוהבים להסתכן ולכן הם לוקחים שוחד או גונבים מהמעביד שלהם ויש עוד כל מיני סיבות שבעקבותיהן אנשים בוחרים לבצע במודע עבירות מהסוג הזה.
עונשים בגין ביצוע עבירות צווארון לבן
ובכן העונש נקבע על פי סוג העבירה כמובן. לדוגמא העונש בגין לקיחת שוחד- תמורה הקשורה בתקפיד הלוקח דינו עשר שנות מאסר או קנס בשווי מליון ומאה שלושים אלף שקלים או כפול מכך – שני מיליון ומאתיים אלף שקלים. בגין מתן שוחד העונש עומד על שבע שנות מאסר או קנס המפורט לעיל. בגין קבלת דבר במרמה מבצע העבירה צפוי לעונש של עד 3 שנות מאסר
Comments
Comments are closed.