היתרונות המשמעותיים של משמורת משותפת
הליך גירושין הוא כמעט תמיד חוויה לא פשוטה, הן עבור שני בני הזוג שרואים כיצד החלום על חיים ביחד באושר ובעושר לנצח נצחים מתנפץ לנגד עיניהם, ועוד יותר מכך עבור הילדים שנאלצים לחוות שינוי דרמטי כבר בגיל צעיר. מחקרים רבים גילו כי הדרך הטובה ביותר להתמודד עם התפרקות התא המשפחתי עבור ילדים, ובפרט אלה הרכים בשנים, היא משמורת משותפת – כלומר מצב שבו הם מבלים פרקי זמן דומים עם האם ועם האב, וחיים בשני הבתים החדשים שהוקמו באופן שוויוני.
קשר תקין ומחייב גם עם האם וגם עם האב
היתרון החשוב ביותר של קונספט המשמורת המשותפת ביחס למצב של משמורן יחיד (כלומר מצב שבו במרבית הזמן הילדים בחזקת האם או לחילופין במרבית הזמן הם בחזקת האב) הוא שכך נשמר קשר יציב, תקין ומחייב עם שני ההורים. מאחר שמעורבות הורית אמיתית בחיי הילדים היא מפתח קריטי להתפתחות תקינה שלהם, זהו יתרון רב חשיבות.
זמינות מלאה של שני ההורים
בחלק גדול מאוד מהמקרים, בהיעדר משמורת משותפת ההורה שאינו המשמורן היחיד יפתח שגרת חיים שלא תאפשר לו זמינות מלאה לילדים, וזאת לאחר שהתרגל כי הם אצל ההורה המשמורן. בשל כך עלולים הילדים לחוש כי ננטשו על-ידי ההורה השני ולפתח כלפיו רגשות שליליים שימנעו קשר תקין גם לאחר שיתבגרו.
מודל חיובי ליחסים תקינים גם אחרי גירושין
אחת ההשפעות השליליות של גירושין על ילדים היא אובדן האמון בזוגיות, שכן ילד שראה את שתי הדמויות המשמעותיות ביותר בחייו מפרקות תא משפחתי עלול לפתח אמונה כי כל קשר זוגי נועד לכישלון. המשמורת המשותפת מציגה מודל חיובי יותר, לפיו גם אחרי הפרידה עדיין מגודלים הילדים באופן שוויוני ותוך שיתוף מלא, ובכך מעמעמת את המסר השלילי של הגירושין.
עקרונות חשובים ביצירת משמורת משותפת
על-מנת לקיים משמורת משותפת מיטבית חשוב מאוד שההורים יגורו בקרבה מרבית האחד לשנייה, כך שהמעבר מבית לבית לא יהיה מורכב מדי עבור הילדים. דגש חשוב נוסף הוא שהמשמורת המשותפת תהיה לא רק טכנית – כלומר שההורים יסכמו ביניהם מדיניות אחידה ככל האפשר ביחס לגידול הילדים, וזאת על-מנת למנוע בלבול וחוסר יציבות (כשלמשל בבית אחד מותר לאכול ממתקים בלי הגבלה, ובשני יש מדיניות אכילה בריאה יותר).
Comments
Comments are closed.