פיצוים לעובד שפוטר
להיות מפוטר ממקום עבודה הוא מצב לא נעים. זה לא משנה מה הסיבות לפיטורין, אם זה בגלל קיצוצים תקציביים בחברה בה עובדים או אם זה בשל פיטורין מכיוון שהעובד לא עבד כפי שצריך, להיות מפוטר זה מצב קשה ביותר. יחד עם הרגשות הקשים המתלווים לסיטואציית הפיטורין, יש צורך להתעשת ולהבין שישנם פיצויים לעובד שפוטר שזו זכות שנמצאת בחוק תחת דיני עבודה של מדינת ישראל. כך שבמקרה של פיטורין צריך למצות את הזכויות של העובד.
פיצויים לעובד שפוטר מתוך תוקף של יחסי עובד מעביד
הזכות של עובד שפיטרו אותו לפיצויים נובעת מכך שבמקום העבודה שעבד היו לו יחסי עובד מעביד. ליחסי עובד מעביד יש מעמד חוקי על פי דיני העבודה בישראל. יש להדגיש שהסיבה לפיטורין איננה חשובה. רק אולי במקרים שיש חשש לפלילים כגון מעילה בכספי המעביד, עולה השאלה האם מגיע לעובד שמעל, פיצויי פיטורין. בכל שאר המקרים, כל סיבה שתהיה לפיטורין היא אינה קשורה לזכות שלו לקבלת פיצויים על כך שפוטר. יחסי עובד מעביד נקבעים כאשר העובד משתלב כעובד בחברה של המעביד והוא מקבל משכורת. כאשר העובד הוא שכיר של המעביד ולא קבלן שהמעביד משלם לו בהתאם להוצאת חשבוניות או קבלות שהעובד מוציא למעביד בעבור עבודתו. ברגע ששני התנאים האלו מתקיימים אז מבוססים יחסי עובד מעביד ובזמן פיטורין מגיעים פיצויים לעובד שפוטר.
חישוב סכום הפיצויים
את סכום הפיצויים המגיעים לעובד שפוטר מחשבים בהתאם למשך העבודה שהעובד עבד אצל המעביד ולגובה המשכורת האחרונה שהעובד קיבל מהמעביד. יש הבדל במתן פיצויים לעובד שפוטר לעובד שעבד עד שנה במקום העבודה לעובד שעבד מעל שנה באותו מקום עבודה. היום רק שעובדים שעבדו מעל שנה זכאים לפיצויי פיטורין. כך יצא שהרבה מעסיקים פיטרו את עובדיהם לפני שהגיעו לתום שנת עבודה בכדי להימנע מתשלום פיצוי פיטורים לעובדים מעל שנה. היום כאשר קורה מצב כזה, העובד זכאי לפיצויי פיטורין ברגע שהוכיח שזה היה כוונת המעביד. עובד שעבד מעל שנה במקום העבודה זכאי לפיצויי פיטורין של משכורת של חודש עבודה על שנה שעבד.