עבירה על חוק רישוי עסקים
על פי חוק רישוי עסקים משנת תשכ"ח-1968, ישנם עסקים בישראל המחויבים בהחזקת רישיון לניהול עסק. רשימת העסקים טעוני הרישוי הוגדרו בשנת 2013, ועליהם לעמוד במספר תקנות הנועדו להגן על הסביבה, ולשמור על בריאות ושלום הציבור.
לדוגמה, בעל עסק המעוניין לפתוח מסעדה, צריך להוציא רישיון עסק המתיר לו לעשות זאת באופן חוקי תוך שמירה על התקנות הקבועות בחוק. כיוון שהציבור צפוי להגיע לאכול במסעדה, בעל העסק מחויב לשמור על בריאות הסועדים ולעמוד בתקנות משרד הבריאות, נוסף על עמידה בתכנון אדריכלי של המטבח, איכות הסביבה, אינסטלציה, כיבוי אש ועוד.
עסק הפועל ללא רישיון מבצע למעשה עבירה על חוק רישוי עסקים, ולכך קיימות השלכות משמעותיות ביותר עליהן נפרט במאמר הבא.
> קראו גם על הסכם זיכיון למסעדה
צו סגירה לעסק
למרות חוק רישוי עסקים, בישראל ישנם לא מעט עסקים שונים הפועלים ללא רישיון ועוברים עבירה פלילית חמורה. כאשר עסק מסוג זה מאותר ונתפס, לרוב על ידי רשות האכיפה מטעם רשות מקומית, בקשה לקבלת צו סגירה לעסק יועבר אל בית המשפט.
במקרים מסוימים ראש העיר של הרשות המקומית רשאי להוציא צו סגירה מנהלי – לתקופה של 30 ימים – כנגד עסק המבצע פעילות לא חוקית, עוד בטרם תיק התביעה נידון בין כתלי בית המשפט.
קבלת קנסות כספיים
השלכה נוספת ומשמעותית לעסק הפועל ללא רישיון, הינה קבלת קנסות כספיים גבוהים במיוחד לבעלי העסק בגין העבירה על חוק הרישוי. גובה הקנסות נקבע על ידי הרשות המקומית בה פועל ונתפס עסק לא חוקי, כך שהעונש הכספי יכול להינתן עם התראה או בנוסף למתן צו סגירה.
עונש מאסר בפועל
כיוון שהפעלת עסק ללא רישיון נחשבת כעבירה פלילית, ישנם מקרים בהם העונש הצפוי לבעל העסק יהיה מאסר בפועל לתקופה של עד 18 חודשי מאסר. עונש המאסר בפועל יכול להינתן גם לבעל עסק המחזיק ברישיון עסק תקף, אך מפר את התנאים והתקנות הכלולים במסגרת הרישיון.
לדוגמה בעל קיוסק הפועל במשך 24 שעות ביום הנתפס מוכר אלכוהול ללקוחות לאחר השעה 23 בלילה, עובר למעשה על החוק ועל התקנות שנקבעו לו להפעלת העסק. עונש המאסר בפועל צפוי להינתן גם במקרים של המשך הפעלת עסק גם לאחר קבלת צו סגירה, מניעת כניסת בעל תפקיד אל העסק לביצוע ביקורות וסירוב הצגת רישיון עסק לגורם אכיפה המבקש לקבל אסמכתא מבעל העסק.
חשיבות קבלת ייעוץ משפטי לעסקים
תהליך קבלת רישוי עסק הינו ארוך ומורכב. כדי לעמוד בכל התקנות והתנאים הקבועים בחוק, וגם להימנע מקבלת סנקציות חמורות בגין הפרת חוק רישוי עסקים – מומלץ לפנות אל עו"ד בתחום המסחרי לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי.
> קבלו מידע על הסכם שכירות למסעדה
Comments
Comments are closed.