חוק העסקים הקטנים
חוק העסקים הקטנים – זה הקטן גדול יהיה
עסק קטן הוא עסק שיש בו מספר עובדים קטן באופן יחסי למקום עבודה גדול, עסק גדול בו מספר העובדים יהיה גדול. אך דווקא עסקים קטנים אלו הם מייצרי משרות עבודה לחלק נכבד מהמשק הישראלי ורבים מאזרחי מדינת ישראל עובדים בעסקים קטנים או בינוניים. על מנת שעסקים אלו ימשיכו לשרוד ולהתקיים, על מנת שעסקים אלו ימשיכו לייצר מקומות עבודה יש חשיבות גדולה לתמיכה חוקית של הממשלה בעסקים הקטנים. בשל כך חוקק לאחרונה חוק העסקים הקטנים.
חוק העסקים הקטנים
חוק העסקים הקטנים חוקק בכדי לתת עידוד ותמיכה ממשלתית בעסקים שהם מוגדרים עסקים קטנים. החוק אומר בעצם שהממשלה מכירה בעסקים הקטנים ובחשיבותם ותפעל שמשרדי ממשלי יתחשבו בצרכיהם של עסקים אלו וימקמו אותם בסדרי העדיפות הראשונים של המשק הישראלי. החוק קובע כי תחת משרד הכלכלה תפעל סוכנות העסקים הקטנים שתיישם את חוק העסקים הקטנים במדינה. סוכנות זו תפעל בכמה מישורים:
- איסוף מידע מגורמים שונים, ציבוריים ופרטיים, על עסקים קטנים.
- יצירת מאגר מידע על העסקים הקטנים (מתוקף החוק) כדי שמרדי ממשלה יוכלו לדעת על עסקים אלו ולהשתמש בהם לצרכיהם.
- ליזום חקיקה בעבור עסקים קטנים ויצירת מדיניות לאורך שנים עבורם.
- טיפול בקשיים והתמודדויות שמעלים העסקים הקטנים החוסמים או מעכבים את עבודתם הסדירה של העסקים הקטנים ואת התקדמותם והתפתחותם.
- הסוכנת תהווה ישות מקשרת בין המערכות הציבוריות לעסקים הקטנים. ישנן מצבים בהם פעילות מסוימת של רשות ציבורית מסוימת משפיעה על עסקים קטנים רבים. על פי החוק שחוקק עסקים קטנים יפנו במקרים כאלו לסוכנות.
- הסוכנות לעסקים קטנים תהווה נציבות תלונות בעבור העסקים הקטנים.
- הסוכנות תופיע בועדות ציבוריות ופרטיות על מנת לייצג את האינטרסים הכלכליים של העסקים הקטנים.
- בחינת עבודת תקינת תקנות, הטלת קנסות ועבודת פיקוח בקרה של הממשלה על העסקים הקטנים.
- פיתוח ועידוד העסקים הקטנים על ידי יצירת שיתופי פעולה ותיאומים בין משרדי ממשלה ורשויות ציבוריות.
צמיחה וגדילה
חוק העסקים הקטנים על אף היותו חוק צעיר יביא במהרה לצמיחה וגדילה של עסקים קטנים ובינוניים לעסקים גדולים שיספקו עוד תשומות תעסוקה ויפחית מהמדינה את עול הקצבאות.